NOVINKY

arr3O ekodrogerii SONETT Ekologie SONETT klade maximální důraz na nezávadnost svých produktů vůči přírodě i lidem.... arr3AVRIL, LA MARQUE FRANÇAISE DE BEAUTÉ BIO ET NATURELLEAVRIL, FRANCOUZSKÁ ZNAČKA BIO a PŘÍRODNÍ KOSMETIKY KDO JE AVRIL? Naším posláním je vyrábět bio... arr3Myslete na rty - 7 kroků v chladných měsícíchProč se rty chovají jako houba a jak je chránit během chladných, větrných zimních měsíců... arr3Francouzská mýdlaDíky výhodné dopravě jsme pro Vás o 15% snížili cenu u nejkvalitnějších mýdel, jaká lze zakoupit na... arr3Listopadové pleťové olejeNebudeme vyprávět že pleťový olej je nějaká žhavá novinka. Těžko. Je už po staletí používaný a je... arr3V létě volá pleť SOS o vodu! Jaká je ta správná péče o pleť v létě…  V létě volá pleť SOS o vodu! Jaká je ta správná péče o pleť v létě… Pravidelně hydratovat pleť... arr3RAW kokosový olej - světová novinkaSvětová novinka na evropském trhu - RAW kokosový olej Díky unikátnímu výrobnímu procesu bez... arr3přírodní mýdlaProč používat Přírodní mýdla Přírodní mýdlo je docela rozdílný výrobek od mnoha komerčních "mýdel",... arr3Bio karité balzámyZákladem Bio Karité balzámů je léčivé přírodní bambucké máslo v bio kvalitě, obohacené o rostlinné... arr3Lavera Opalovací péče - Vychutnejte si slunce bez obav Je čas připravit se na letní sezónu:...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 1 358,0 Kč (51,6 EUR)
skladem
naše cena 199,0 Kč (7,6 EUR)
skladem
naše cena 269,0 Kč (10,2 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 226,0 Kč (8,6 EUR)
skladem
naše cena 229,0 Kč (8,7 EUR)
skladem
naše cena 745,0 Kč (28,3 EUR)
skladem


13. 08. 2017 | Péče & Krása

Není olej jako olej - konopný olej

OLEJ

CENNÝ OLEJ Z KONOPÍ

Konopný olej není mezi rostlinnými oleji žádný nováček, vždyť člověk používal olej lisovaný ze semen konopí po tisíciletí, sloužil jako olej v kuchyni, v kosmetice, v medicíně a  také jako olej užitný - dnes bychom spíše řekli technický - pro svícení, nátěry, míchání barev či fermeže.

kapka.jpg

Konopný olej

Olej se z konopného semínka získával původně jen lisováním, moderní technologie rozšířila možnosti o používání vysokého tlaku, teplot, rozpouštědel. V čisté podobě - tedy nerafinovaný, za  studena lisovaný konopný olej (někdy se mu nesprávně říká panenský) se používá především jako potravinářský olej, v kosmetice, farmacii a také v holistické medicíně.
Rafinovaný konopný olej se pak využívá spíše pro technické účely, nátěry, barvy a fermeže a jako výrobní surovina.
Podle posledních vědeckých studií patří čistý konopný olej mezi nejcennější rostlinné oleje vůbec - má vynikající zastoupení vzácných nenasycených mastných kyselin ?- a   ?-linolenové, kyseliny linolové a kyseliny stearidonové, dále fytosterolů, minerálů a vitamínů. Moderní způsob života významně omezil přirozené zdroje příjmu těchto látek z potravy a  dokonce se dá říci, že náš životní styl a způsob výživy vyžaduje trvale zvýšený přísun těchto esenciálních látek. Vzhledem k tomu, že se konopný olej získává v souladu s předpisy EU výhradně ze  schválených odrůd konopí setého, neobsahuje takový olej žádné ppsychoaktivní látky, je tedy THC FREE. To znamená, že ani potraviny, ani kosmetika vyrobená z konopného oleje  neobsahují THC ani jiné psychoaktivní látky.

Kosmetika z konopného oleje

Kosmetika se dnes znovu vrací k osvědčeným přírodním zdrojům: rostlinným olejům a extraktům. Naopak dochází k ústupu používání syntetických látek, barviv, parfémů, konzervantů nebo  ropných derivátů. Především proto, že v naší civilizaci významně stoupá počet lidí, kteří mají problémy s pokožkou nebo citlivě až alergicky reagují na takové látky.

Konopný olej je pro kosmetické účely ideální, obsahuje vyvážený poměr vzácných nenasycených mastných kyselin a přírodních antioxidantů, dále je hypoalergenní a  velmi dobře penetruje do pokožkynetvoří jen okluzní film na svrchní vrstvě. Právě díky této vlastnosti tak mohou nenasycené mastné kyseliny a další složky  pronikat do hlubších vrstev pokožky a tak ovlivňovat buněčné procesy přímo a okamžitě. Konopný olej má díky svým vlastnostem skutečně kladný efekt na stav a fungování lidské  pokožky, dokáže harmonizovat stav kožních buněk, účinně vyrovnává hydratační, lipidovou i pH rovnováhu pokožky, přispívá i k obnovově ochranného kožního pláště a tedy zvyšuje celkovou  odolnost pokožky vůči působení negativních vnějších vlivů.

Není olej jako olej

Na trhu dnes existuje celá škála kosmetických a parafarmaceutických výrobků, které v receptuře obsahují konopný olej. Konopná kosmetika je tak nejčastěji deklarována jako speciální, zdravotní nebo  funkční kosmetika a bývá primárně určena pro ošetřování problematické nebo afektované pokožky. Výrobci uvádí jako hlavní ingredienci konopný olej, tedy Cannabis Sativa Seed Oil  (tento název musí být uveden ve složení, nebo též INCI výrobku).   
Důležitou roli při výběru kosmetiky pak hraje také obsah konopného oleje (procentuální zastoupení) a dodržování všech standardů tzv. přírodní kosmetiky - tedy  funkčnost, používání nejjakostnějších přírodních surovin a absence barviv, parfémů a ropných derivátů. U konopné kosmetiky ale pochopitelně hraje hlavní roli právě onen konopný olej, jeho kvalita,  procentuální zastoupení a účinky na lidský organizmus.

V České republice se pro výrobu konopné kosmetiky používají v zásadě 2 typy konopného oleje, které se liší způsobem extrakce z konopného semínka. Právě na odlišnosti obou typů   extrakce je pak založena i rozdílná komunikace výsledných produktů a zdůrazňování rozdílného působení na lidskou pokožku.

Co na to odborníci ?

Na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v roce 2006 provedl vedoucí Ústavu technologie mléka a tuků Doc. Ing. Vladimír Filip Csc. analýzu dvou  konopných olejů, které byly získány ze stejné partie konopných semen, avšak různými metodami.
Analýza byla zaměřena na obsah volných mastných kyselin (vMK), látek nezmýdelnitelného podílu (NP), barviv (karotenoidů a chlorofylů) a   fosfolipidů (PL), dále pak na stanovení oxidační stability obou typů olejů. Posuzovány byly vzorky oleje získané lisováním za studena a metodou extrakce oxidem  uhličitým.
Konopný olej lisovaný za studena používá v recepturách česká firma CANNABIS Pharma-derm, která vyvíjí, vyrábí a dodává na trh speciální kosmetiku z léčivého konopí pod značkou   Cannaderm.
Metoda extrakce oxidem uhličitým je využívána další českou společností Parenteral a.s., která vyvíjí, vyrábí a dodává na trh zdravotní kosmetiku CutisHelp.
Lisování za studena je technika, kdy se z konopných semínek za použití přesně stanoveného tlaku, teploty (pod 45°C) a tření uvolňuje olej. Olej se mechanicky vyčistí a dále se stáčí a skladuje v  ochranné atmosféře. Extrakce oxidem uhličitým v nadkritickém stavu je technika, která využívá pro oddělení oleje vlastností plynného CO2 . Při teplotách nad 31 °C nelze oxid uhličitý dalším  zvyšováním tlaku zkapalnit a plyn v tomto stavu získává značnou rozpouštěcí schopnost, kterou lze ovlivnit změnami tlaku a teploty. Snížením tlaku v separátoru se prudce sníží rozpouštěcí schopnost  oxidu uhličitého a extrakt se oddělí.

Závěry analýzy

vyznívají pro konopný olej velmi příznivě. Výsledky analýzy jsou u obou vzorků srovnatelné, co do obsahu omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, které lze považovat za  hlavní účinné látky s prokazatelným kladným účinkem na stav lidské pokožky a lidského organizmu. Srovnatelný je i obsah sterolů, odlišnosti ve složení byly zaznamenány jen u nezmýdelnitelného  podílu, barviv a fosfolipidů. Tyto odlišnosti vyznívají více ve prospěch konopného oleje získávaného lisováním za studena, protože zvýšený obsah přirozených antioxidantů má  kladné účinky nejen na lidský organizmus, ale také na kvalitu a stabilitu oleje samotného, jako základní ingredience pro výrobu kosmetiky.

Upozornění pro vnímavého čtenáře

Z výsledků analýz jasně vyplývá, že použitá metoda extrakce oleje z konopného semínka má relativně malý vliv na jeho výslednou kvalitu a zastoupení těch látek, které jsou považovány za  účinné v působení na lidskou pokožku. Naměřené hodnoty obsažených antioxidantů vypovídají spíše ve prospěch za studena lisovaného konopného oleje.Konopné semínko je samozřejmě přírodní  produkt, hodnoty některých látek mohou proto kolísat během roku, podle sklizně, kvality zpracování semínka i podle klimatu.
Je tedy zřejmé, že tvrzení některých výrobců o unikátnosti působení jednoho či druhého typu oleje je v přímém rozporu se závěry nezávislých analýz a měření.
Kvalitu kosmetiky vyráběné z konopného oleje je tedy nutno posuzovat především podle kvality použitého konopného oleje, jeho množství v receptuře a podle kvality a  zastoupení dalších surovin. Konopný list na obalu ani konopí v názvu samy o sobě negarantují kvalitu takové kosmetiky! Obsah konopného oleje je někdy deklarován na obalu - podívejte se na   pečeť léčivého konopí na kosmetice Cannaderm - nebo lze zjistit (jen velmi přibližně) ze seznamu ingrediencí. Ve složení, nebo též INCI musí být čistý konopný olej uváděn jako   Cannabis Sativa Seed Oil.

kapka-pecet.jpg

Výsledky studie máme k dispozici, zde jsou shrnuty její závěry.   
Doc. Ing. Filip v analýze uvádí:   
Oleje se prakticky (v rámci analytických chyb) neliší ve složení masných kyselin, což potvrzuje skutečnost, že se jedná o olej získaný z jedné partie semen a analogicky to potvrzuje i zastoupení  sterolů ve sterolové frakci. Dále se oleje neliší z hlediska obsahu volných mastných kyselin, protože tyto jsou rozpuštěny v buňkách semen v oleji. Konopný olej obsahuje mj. cca 3 % kyseliny   ?-linolenové, která je, vedle dalších polyenových kyselin, ceněna jako biologicky účinná látka jak z hlediska výživy, tak pro využití v kosmetických přípravcích. Zkoumané oleje obsahují odlišné  koncentrace látek nezmýdelnitelného podílu (včetně sterolů), barviv a fosfolipidů. Konopný olej získaný lisováním za studena, tak obsahuje nižší obsahy látek nezmýdelnitelného podílu (ale  srovnatelné množství sterolů), nižší koncentraci chlorofylových barviv a vyšší koncetrace fosfolipidů a karotenoidů. Tyto rozdíly jsou dány účinkem oxidu uhličitého na tyto látky obsažené v  buněčných membránách (fosfolipidy), případně v dalších částech buňky (zelená barviva v chloroplastech). Z biologicky aktivních lipidických látek byl stanoven obsah sterolů, který je v obou olejích  srovnatelný (na úrovni 0,3 %), oba oleje jsou z tohoto hlediska plně srovnatelné. Obsah fosfolipidů je v obou olejích poměrně velmi nízký, takto nízké koncentrace nebudou podstatně ovlivňovat  senzorické vlastnosti obou olejů (míněno nepříznivým způsobem), ale současně mohou, i při těchto nízkých úrovních, příznivě ovlivnit oxidační stabilitu zejména u za studena lisovaného oleje, neboť   působí jako sekundární antioxidanty (olej lisovaný za studena obsahuje 4x více fosfolipidů). Karotenoidní barviva (karoteny) jsou, při těchto koncentracích, považovány rovněž za antioxidanty - olej  lisovaný za studena jich obsahuje cca o 1/2 více nežli olej získaný superkritickou extrakcí. Naproti tomu chlorofylová barviva (resp.feofytiny) se mohou za určitých podmínek chovat jako  prooxidanty, z tohoto hlediska jich olej získaný superkritickou extrakcí obsahuje o polovinu více. Výsledek testování oxidační stability (Oil Stability Index )je jednoznačný, konopný olej získaný  lisováním za studena vykazuje téměř 4x vyšší hodnotu oxidační stability.