NOVINKY

arr3O ekodrogerii SONETT Ekologie SONETT klade maximální důraz na nezávadnost svých produktů vůči přírodě i lidem.... arr3AVRIL, LA MARQUE FRANÇAISE DE BEAUTÉ BIO ET NATURELLEAVRIL, FRANCOUZSKÁ ZNAČKA BIO a PŘÍRODNÍ KOSMETIKY KDO JE AVRIL? Naším posláním je vyrábět bio... arr3Myslete na rty - 7 kroků v chladných měsícíchProč se rty chovají jako houba a jak je chránit během chladných, větrných zimních měsíců... arr3Francouzská mýdlaDíky výhodné dopravě jsme pro Vás o 15% snížili cenu u nejkvalitnějších mýdel, jaká lze zakoupit na... arr3Listopadové pleťové olejeNebudeme vyprávět že pleťový olej je nějaká žhavá novinka. Těžko. Je už po staletí používaný a je... arr3V létě volá pleť SOS o vodu! Jaká je ta správná péče o pleť v létě…  V létě volá pleť SOS o vodu! Jaká je ta správná péče o pleť v létě… Pravidelně hydratovat pleť... arr3RAW kokosový olej - světová novinkaSvětová novinka na evropském trhu - RAW kokosový olej Díky unikátnímu výrobnímu procesu bez... arr3přírodní mýdlaProč používat Přírodní mýdla Přírodní mýdlo je docela rozdílný výrobek od mnoha komerčních "mýdel",... arr3Bio karité balzámyZákladem Bio Karité balzámů je léčivé přírodní bambucké máslo v bio kvalitě, obohacené o rostlinné... arr3Lavera Opalovací péče - Vychutnejte si slunce bez obav Je čas připravit se na letní sezónu:...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 459,0 Kč (17,9 EUR)
skladem
naše cena 299,0 Kč (11,7 EUR)
skladem
naše cena 199,0 Kč (7,8 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 490,0 Kč (19,1 EUR)
skladem


Dejte si pozor na PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej ve sprchovém gelu!

Takzvané PEG (polyethylenglykoly) působí jako emulgátory, tzn. že slučují vodu s olejem a zlepšují tak konzistenci kosmetiky. Účinek povrchově aktivní látky snižuje mezifázové napětí složek v produktu. To usnadňuje nanášení a rozšíření po pokožce. Proto se PEG používají v kosmetickém průmyslu mimo jiné jako rozpouštědla pro parfémové oleje, aktivní složky nebo barviva, jako pojiva nebo změkčovadla. Jsou však kontroverzní.

PEG byly diskreditovány především kvůli jejich surovině, ethylenoxidu, který je považován za karcinogenní. „Tato plynná látka se však během polymerace zcela spotřebovává a po chemickém procesu již není k dispozici. Problémem jsou spíše látky, které se mohou při reakci objevit jako vedlejší produkty. Na toto se však vztahují mezní hodnoty a teoreticky lze v kosmetických prostředcích, které tyto mezní hodnoty přísně dodržují, použít pouze PEG šarže. "Je však jisté, že polyethylenglykoly mohou pokožku procházet a oslabit její přirozenou ochrannou bariéru." Proto jsou klasifikovány PEG jako sporné. Takže také PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej.

Co je PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej?
Název INCI PEG-40 Hydrogenated Castor Oil skrývá hydrogenovaný (hydrogenem) ricinový olej. Olej se extrahuje ze semen zázračného stromu Ricinus Communis a používá se jako prostředek proti stárnutí a jako přípravek pro plné, lesklé vlasy. Při pravidelném používání by také měla pomáhat při silnějších řasách a obočích. Ve své čisté, přirozené formě je zdraví neškodný. V hydrogenované a PEG-vázané formě jako PEG-40 hydrogenovaného ricinového oleje je však použití oleje škodlivé.

Proč je PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej škodlivý?
Problém s emulgátory, které zahrnují PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej, spočívá v tom, že mohou oslabit kožní bariéru. Účinnější látky, ale také znečišťující látky, mohou poté snadněji pronikat kůží. Naopak z povrchu pokožky se také odstraňují důležité ochranné látky, jako jsou tuky. Protože ve styku s vodou, například při sprchování, ve vodě rozpustné polyethylenglykoly váží užitečné tuky na kůži. Přirozenou vlhkost pokožky lze udržovat pouze v omezené míře. Kůže se stává suchou a rychleji se tvoří vrásky. Výsledkem může být podráždění, jako je zarudnutí, pupínky nebo extrémně suché oblasti.

Mimochodem, čísla za PEG a deriváty PEG znamenají konzistenci, s malými jako PEG-8 pro kapaliny a velkými jako PEG-40 pro tuky. Původ PEG a derivátů je často založen na ropě: petrochemické procesy vždy nesou rizika kontaminace dotyčnými látkami.

Tyto sprchové gely obsahují PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej
PEG-40 hydrogenovaný ricinový olej se používá jako emulgátor a povrchově aktivní látka v krémech nebo obličejových tonikách, ale také ve sprchových gelech.

Přírodní alternativy k PEG-40 hydrogenovaného ricinového oleje
Můžete však také snadno obejít PEG-40. „Alternativní emulgátory lze vyrobit z různých rostlinných cukrů a rostlinných mastných kyselin. Ještě lepší jsou sprchové gely bez emulgátorů, které obsahují například rostlinné lecitiny nebo přírodní ovocná vlákna vyrobená z pektinu.